Hoppa till innehåll

Profiteroles med Tiramisùkräm

15 januari, 2013

Profiteroles

Profiteroles är i princip samma sak som petite-choux och éclairer, små luftiga bakverk som man kan fylla med diverse goda fyllningar. Jag fyllde mina med en kaffesmakande tiramisùkräm och serverade med två såser, choklad och butterscotch.

Profiteroles

  • 100 g (osaltat) smör
  • 3 dl vatten
  • 2 dl mjöl
  • 1 tsk salt
  • socker

Koka upp smör och vatten i en tjockbottnad kastrull. Rör ned mjöl, salt och en nypa socker, blanda tills smeten släpper från kastrullens kanter. Dra bort kastrullen från plattan och låt svalna något. Blanda ned ett ägg i taget, se till att varje ägg verkligen blandas in i smeten innan nästa ägg blandas i.

Fyll en spritspåse med degen och spritsa ut 5-kronors stora bollar på en plåt. Doppa ett finger i kallt vatten och tryck till toppen på varje profiteroles, detta gör att toppen blir rund och inte spetsig och bränd under gräddningen. Grädda i cirka 20 minuter i 225 grader, tills de är gyllene. Håll koll det kan gå betydligt snabbare.

(receptet kommer från bloggen Saker jag bakar.)

Tiramisùkräm

  • 3 äggulor
  • 60 g socker
  • 1 dl grädde
  • 150 g mascarpone
  • Kallt espressokaffe
  • Mörk rom

Vispa äggulor och socker pösigt. Vispa grädden. Rör ned mascarponen och grädden i ägg och sockerblandningen. Smaka av med kaffe och en skvätt rom.

Butterscotchsås

  • 3 dl farinsocker
  • 1 dl grädde
  • 100 g smör

Blanda ingredienserna och koka upp. Låt koka i några minuter tills såsen har blivit tjock. Koka inte för länge, då blir det knäck av allt!

Chokladsås

  • 1 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • 100 g mörk choklad
  • 50 g mjölkchoklad
  • 50 g smör

Koka upp grädden och mjölken. Finhacka chokladen och slå över den varma gräddmjölken, rör tills chokladen har löst upp sig. Rör ned rumstempererat smör.

Fyll profiteroles-bollarna med tiramisùkrämen, ringla över de två såserna och servera.

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: