Hoppa till innehåll

Flammkuchen (Tarte Flambée)

5 augusti, 2013

Flammkuchen

Jag har ofta besökt sydvästra delen av Tyskland, Baden-Würtemberg, där närheten till Frankrike märks både i kultur, mat och dryck. En av favoriträtterna som jag jämt äter när jag är på besök är Flammkuchen (Tarte Flambée på franska), en typ av pizza. En mycket tunn krispig botten med en sås på bland annat crème fraiche toppat med speck och lite ost som sedan bakas i en mycket het ugn. Det finns flera varianter som jag har provat bland annat en som är toppad med Munsterost, mycket gott. Det knepiga med Flammkuchen är att få till den krispiga botten, jag fuskade och köpte med mig vakuumförpackade bottnar som var helt okej. Nästa gång ska jag experimentera med egengjorda bottnar vilket inte verkar helt lätt enligt diverse bloggar jag läst.

Grejen med Flammkuchen är brytningen mellan det salta specket, den söta löken och den syrliga såsen, så gott!

Sås

  • 1 del crème fraiche
  • 1 del gräddfil
  • 1 skvätt grädde
  • Svartpeppar
  • Salt

Rör ihop ingredienserna och smaka av med salt och peppar.

Topping

  • Speck (bacon, pancetta)
  • Tunt skivad lök
  • Riven ost (en smakrik sort t.ex Gruyere)
  • Persilja

Sätt ugnen på hösta värme med en baksten inne, låt ugnen stå på högsta värme i cirka en halvtimme innan du gräddar Flammkuchen så att bakstenen hinner bli glödande het.

Bred på såsen på botten, lägg på lök, speck och lite ost, jag tycker att man ska vara ganska sparsam med toppingen så att det inte blir för kladdigt. Grädda i den den heta ugnen mellan fem och tio minuter. Strö över lite persilja.

Jag njöt av detta tillsammans med ett glas enkelt, lokalt, svalt vitt vin. Vin

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: