Hoppa till innehåll

Olivoljeglass med serranochips

26 mars, 2014

Olivoljeglass

Inte så konstigt som det låter, glass smaksatt med jungfruolivolja och lite basilika. Resultatet blir en otroligt len glass med en distinkt smak av olivolja som rundas av med basilika. Eftersom olivoljesmaken är framträdande så gäller det att använda sig av en olja av hög kvalitet, här använde vi extra jungfruolivoljan Colli del Tifata, Frantoio. Till glassen serverades ett krispigt serranochips. Glassen var en del Fars 70-års middag.

  • 2 gelatinblad
  • 200 g florsocker
  • 250 g extra jungruolivolja
  • 100 g citronsaft
  • 30 g färsk basilika
  • 10 g salt
  • 500 g turkisk matlagningsyoghurt

Blötlägg gelatinet i rikligt med kallt vatten i minst 10 minuter. Blanda ihop alla ingredienserna förutom yoghurten till en helt slät puré. Blanda ned yoghurten med en visp och ställ undan 50 g av blandningen och värm upp den till 50 grader. Blanda ned de avrunna gelatinbladen i den varma smeten och rör tills gelatinet har smält. Värm upp till 50 grader igen och blanda ihop med den övriga smeten. Kyl ned glassmeten så fort som möjligt till 4 grader och kör den i glassmaskinen.

Serranochips

  • Serranoskinka

Bred ut skinkan på en plåt med bakplåtspapper. Baka i ugnen på cirka 80 grader tills skinkan har torkat och blivit krispig. I många recept står det att man ska köra skinkan i ugnen på 200 grader i cirka 10 minuter men då tappar skinkan formen och ”krullar” ihop sig, ser inte så kul ut tycker jag. Ha lite tålamod och använd den lägre temperaturen.

Vi serverade glassen som en mellanrätt, mycket gott, glass behöver inte alltid betyda dessert.

 

 

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: