Skip to content

Inkokt lax med skarpsås

15 maj, 2015

Inkokt lax

Inkokt har jag ibland haft lite svårt för. För min del beror det på att laxen ofta serveras täckt av ett tjockt lager gelé som gör att det hela blir lite oaptitligt. I det här receptet penslas laxen med ett tunt lager gelé för att ge lite glans och även smak, alltså inget flera centimeter tjock lager av dallrig gelé. Till laxen serverade jag en sås som jag nog aldrig har gjort förr, skarpsås som bland annat består av ägg, senap och vinäger, mycket god och passade bra till den inkokta laxen.

  • Laxfilé

Lagen

  • Morot skuren i tunna slantar
  • Gul lök skuren i klyftor
  • Lagerblad
  • Vitpepparkorn
  • Dillkvistar
  • 3 dl vatten
  • 0,75 dl rödvinsvinäger
  • 3½ tsk salt

Koka upp alla ingredienserna till lagen och låt koka under lock i cirka 10 minuter. Lägg laxen i en liten form och slå över lagen, den ska täcka laxen helt och hållet. Täck formen och låt laxen svalna i lagen, ställ in i kylen tills det är dags att servera.

Skarpsås

  • 1 kokt ägg, hackat
  • 1 rå äggula
  • 1 msk söt senap
  • 1 tsk socker
  • 2 dl neutral olja
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • Peppar
  • 2 msk finhackad dill
  • 2 msk vispad grädde

Vispa ihop det hackade ägget med den råa äggulan och senapen. Tillsätt oljan droppvis under kraftig vispning, tänk majonnäs. Tillsätt socker och vinäger, smaka av med salt och peppar. Tillsätt den vispade grädden och den hackade dillen. Låt stå i kylen minst en timme.

Gelé och dekoration

  • Morot
  • Citron
  • Dill
  • 1 dl fiskbuljong
  • 1 gelatinblad

Skiva moroten i tunna slantar och förväll den snabbt i saltat vatten och kyl ned i kallt vatten. Blötlägg gelatinet i kallt vatten i 10 minuter. Koka upp buljongen och rör ned gelatinbladet. Låt buljongen svalna.

Dekorera laxen med moroten, en dillkvist och en tunn skiva citron. Pensla i omgångar med buljongen när den har blivit lite gelé-aktig, ställ in laxen i kylen så att gelén sätter sig.

Servera den inkokta laxen med kokt potatis, skarpsås och en citronklyfta.

 

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: