Skip to content

Rhum Baba

17 maj, 2015

Rhum Baba

Det här är en klassisk dessert med massor av sprit i, inget för barn eller nykterister med andra ord. Påminner lite om savarin, en mjuk, sockerkaksliknande kaka med jäst som fullkomligt dränks in i sockerlag med rejält av rom i. Jag serverade med röda plommon, bigarråer och lättvispad grädde.

  • 1 dl mjölk
  • 8 g jäst
  • 2½ dl vetemjöl
  • 75 g rumsvarmt smör
  • 2 ägg
  • 1 msk socker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 knivsudd salt

Varm upp mjölken till cirka 37 grader och rör ned jästen, sikta ned mjölet och blanda med vätskan. Vispa äggen pösiga i en annan skål och blanda med degen, låt jäsa övertäckt till dubble storlek i cirka en halvtimme. Rör samman smöret med socker, vaniljsocker och salt, blanda med den jästa degen och fördela i smorda portionsformar. Fyll formarna endast till hälften eftersom de stiger under gräddningen. Låt jäsa i ytterligare 20 minuter

Sätt ugnen på 225 grader.

Grädda mitt i ugnen i cirka 15 minuter.

Sockerlag

  • 2 dl vatten
  • 2 dl socker
  • 2 dl mörk rom

Koka upp vatten och socker och låt koka ned till hälften. Låt lagen svalna en aning innan romen tillsätts.

Ta ut formarna ur ugnen, stick flera hål med en potatissticka eller en tunn kniv i kakorna. Häll lagen över kakorna (som fortfarande är i formarna) i omgångar, nästan alla sockerlag ska gå åt, kakorna kan absorbera väldigt mycket vätska.

Tillbehör

  • Plommon
  • Bigarråer
  • Sockerlag (det som blev över)
  • Lättvispad grädde

Dela plommon och bigarråer i mindre bitar och låt stå och dra i sockerlagen tills det är dags att servera.

Stjälp upp kakan på en tallrik, ös över lite av den spritiga sockerlagen, servera med frukten och grädden. En riktigt vuxendessert, söt, spritig och mättande.

Annonser
No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: